Tuesday, 12 June 2012

Ya Allah! Aku jatuh hati

Kisah 1

Sudah dua hari Sam mendiamkan diri, selama itu juga dia tak pernah berborak dengan kawan-kawan sebilik yang lain walau aku sendiri yang paling rapat dengannya. Pelik sungguh, sebelum ini Sam tak pernah berkelakuan begini. Sam agak dikenali sebagai  seorang yang ceria dan periang. Mengapa kali ini Sam berkelakuan seperti ini? senyum pun tidak, aku mesti siasat punca Sam jadi begini, bisik hatiku.Kuberanikan diri mendekati Sam.  Perlahan ku ketuk daun pintu biliknya. Aku lihat Sam termenung panjang duduk di atas katilnya.

"Assalamualaikum Sam," salam yang kuhulur menghentikan lamunannya, mudah-mudahan tidak mengejutkannya dengan kehadiranku.

"Waalaikumussalam Aqif," Sam menyambut salam tanganku. Sam seperti memahami kehendak hatiku yang ingin tahu, tanpa sepatah aku memulakan persoalan, Sam memulakan bicara.

" Aqif, enta lah sahabat yang paling rapat dengan ana. Sebab tu lah enta dapat rasa ana ni seperti ada masalah, betul kan?"

" Benar, ana lihat enta seperti ada masalah, dah dua hari enta mendiamkan diri. Sam dah dua semester kita tinggal sebilik, ana dah banyak kenal dengan enta, kongsilah dengan ana, mungkin sedikit ana bantu pun jadilah," jawabku.

" Begini Aqif, sebenarnya, ana suka seorang muslimat, maksudnya ana jatuh hati dengan dia, " cerita Sam tertunduk-tunduk malu. Sam melanjutkan bicara."Dan rupanya pada masa yang sama, muslimat tu menyimpan perasaan kat ana. Suatu hari entah bagaimana, muslimat tu hantar SMS kat ana, dia luahkan perasaan kat ana. Dipendekkan cerita, kami dah berhubung lebih kurang sebulan. Sehinggalah suatu hari, ana merasa perbuatan ana ni salah dalam Islam. Ana pun mengambil kata putus untuk berhenti dari dosa ni," Sam meneruskan ceritanya, kulihat air mata halus bergenang di lopak mata Sam.

" Agak sukar ana lupakan muslimat tu, sebab tu ana dah dua hari macam ni," luah Sam sambil mengesat matanya." Tak mengapa Sam, anggap saja benda ni ujian daripada Allah, enta kena tabah, banyakkan berdoa. Ana faham , jatuh hati tu memang fitrah manusia, dan Islam tak pernah halang manusia untuk jatuh hati pada seseorang. Namun ingat Sam, dalam Islam, niat tak pernah menghalalkan cara, dan ana rasa enta telah melakukan sesuatu yang betul dan tepat, cuma enta usahlah terlalu melayan perasaan enta tu, " aku menasihati Sam sambil memegang bahunya.

" Hemmm... ana rasa enta betul, Insya Allah, ana cuba usahakan. " jawab Sam dengan sedikit kelegaan pada air mukanya." Sam, ana baru teringat! Esok ada program Majlis Mahabbah Rasulullah, ana sebagai ahli jawatankuasa program tu, ana nak jemput enta esok. Harap enta dapat datang sebab program ni setahun sekali, nanti ana 'send' mesej kat enta tentang program tu, " aku mengajak Sam. Alhamdulillah, terlintas pula tentang program ni di benak fikiranku. Harap disebabkan program ni dapatlah meringankan masalah Sam.

" Insya Allah Aqif, terima kasih kerana sudi jemput, tak sabar nak join program tu, " Sam menyahut ajakanku.

Aku berdoa semoga Allah membantunya.

....................................................................................................................................................................
Kisah 2

Subhanallah, apa yang menimpa rakanku, Samsuddin turut menimpa diriku. Tiba-tiba wujudnya perasaan "jatuh hati" ini di ruang kalbuku. Aku menyedari bahawa aku juga insan biasa. Kini barulah aku faham, mungkin disebabkan seseorang, boleh mengalir air mata. Entah mengapa kerinduanku padanya semakin terasa. "Ya Allah, perasaan apa yang menimpa diriku?" desas hatiku.

Aku tertarik dengan akhlak pekertinya, perkataannya yang sentiasa bersopan santun membuatku teringat-
ingat padanya.

AKHLAK YANG MULIA

Aku teringat syarahan guruku di dalam program Majilis Mahabbah Rasulullah, Ustaz Abu Zahrah 'Abdullah
Thahir bin Aiyub al-Qedahi ketika mengkhatamkan terjemahan Kitab Bidaayah as-Suul f Tafdhil ar-Rasul yang ada menyebutkan namanya. Antara kelebihannya, bahawa Allah telah memuji akhlaknya, Nabi Muhammad SAW dengan firmannya, "Dan sesungguhnya engkau mempunyai akhlak yang amat mulia. " (Al-Qalam:4). Pembesar apabila membesarkan sesuatu perkara, menunjukkan bahawa perkara itu memang layak dibesarkan. Maka apakah pandangan kita apabila Allah Yang Maha Agung mengagungkan akhlak Rasulullah.


Adapun mengenai sifat lemah-lembutnya, seperti dalam firman Alah Ta'ala: "Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu)" (Aali 'Imran: 159)

Guruku, Ustaz Hazri al-Bindany juga menyebut namanya ketika mensyarahkan kitab Habibullah terjemahan kepada Kitab Syamail Muhammadiah tentang akhlaknya dalam suatu hadith yang panjang, diambil keratan hadith tersebut, Amru bin Ash menyatakan: "Rasulullah selalu menghadapkan wajah dan bersikap ramah, bahkan kepada orang yang berperangai paling buruk. Tujuan baginda, SAW adalah untuk menarik hati mereka"

Akhlaknya yang mulia, membuatku teringat suatu kisah,

"Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir yang mana pada masa itu baginda bersama beberapa orang sahabat baginda. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula.


MENCEDERAKAN DIRI DEMI ORANG YANG DICINTAI

Hatiku mula sering mengkhayalkannya, fikiranku mula memikirkan walaupun masih belum dapat menggambarkan sifat sebenarnya. Entah mengapa aku merasa cemburu setelah mengetahui ada ramai lagi yang mencintainya, aku merasa lemah cintaku tak setanding cinta mereka kepadanya.

Ketika menulusuri sirah rasulullah, aku teringat tentang kisah Zaid bin Harithah yang juga disebutkan dalam kitab Fiqh Sirah karya Syeikh Muhammad al-Ghazali, ketika Rasulullah berdakwah ke Toif bersama Zaid. Baginda SAW dan Zaid bin Harithah telah disakiti oleh penduduk Toif setelah menolak dakwah baginda.  Ketika itu, Zaid sanggup mencederakan diri untuk melindungi orang yang dicintainya, Rasulullah SAW sehinnga kepala Zaid luka berdarah.

Mengalir air mataku ketika mendengar cerita guruku, Ustaz Hazri al-Bindany yang menceritakan kisah Talhah dalam perang Uhud. Talhah bin Ubaidillah telah menawarkan diri untuk melindungi orang yang dikasihinya Rasulullah SAW sehingga tangan beliau terpotong.

Kecewa dengan diriku, aku memikirkan bagaimana aku boleh mengaku mencintai baginda sedangkan pengorbananku untuk baginda pun tak sampai mana.

MENANGIS KERANA ORANG YANG DICINTAI

Sayup mendayu suara guruku, Ustaz Abu Zahrah 'Abdullah Thahir bin Aiyub al-Qedahi ketika mensyarahkan terjemahan Kitab Bidaayah as-Suul f Tafdhil ar-Rasul, ku lihat mengalir air mata beliau di samping suara yang menggambarkan sebak. Beliau menyampaikan satu kisah yang mahsyur ketika membahaskan kelebihan Rasulullah di dalam kitab tersebut iaitu batang tamar rindu kepada Baginda SAW, dan tidak pernah pun dari kalangan para anbiya berlaku seumpama demikian.

Pelepah tamar menangis

Jabir RA meriwayatkan seperti disebutkan dalam hadith Bukhari, Nabi SAW selalu bersandar pada sebatang pohon tamar, ketika menyampaikan khutbah Jumat, Sayyidina Abu Bakar mencadangkan agar dibina mimbar yang baru. Nabi SAW bersetuju dan sebuah mimbar yang terdiri dari 3 anak tangga dibangun. Ketika Nabi SAW duduk di atas mimbar yang baru untuk berkhutbah, para Sahabat mendengar pelepah tamar itu menangis seperti anak kecil. Nabi SAW mendekati pelepah kurma yang sedang menangis ini dan bertanya kenapa ia menangis. Pelepah tamar tersebut mengatakania menangis kerana Rasulullah tidak menggunakannya. Rasulullah saw mengatakan bahawa ia akan dibangkitkan bersama baginda dalam syurga,
barulah pelepah tamar itu senyap.

 
Aku takjub yang pelepah tamar pun menangis kerana cintanya kepada Rasulullah SAW, bagaimanakah pula  dengan diriku jika dibandingkan dengan pelepah tamar tersebut. Hari ni aku melihat ramai yang menangis kerana ditinggalkan kekasihnya, sungguh pelik ku rasakan sedangkan Rasulullah lah yang memberi syafaat kepada kita sebagai umatnya.

TERLALU CINTA SEHINGGA TIDAK DAPAT MENERIMA HAKIKAT

Kisah ini sering membuatku mengalirkan air mata, ketika menghayati kisah Umar di hari kewafatan Rasulullah SAW.

Di hari itu Umar telah berdiri di hadapan khalayak ramai dan mengikut riwayat menceritakan bahawa beliau telah terkeluar dari kewarasannya dengan berkata: "Sebenarnya terdapat beberapa orang munafiqin telah menyebut bahawa Rasulullah telah wafat, sesungguhnya Rasulullah (s.a.w) tidak wafat, cuma beliau pergi menemui Tuhannya seperti Musa bin Amran pergi menemui Tuhannya, Musa menghilang diri untuk selama empat puluh malam, kemudian Baginda pulang semula setelah orang berkata, yang Musa telah mati. Demi Allah, Rasulullah (s.a.w) pasti akan pulang semula, sesiapa yang menyangka bahawa Rasulullah (s.a.w) telah
wafat mesti dipotong tangan dan kaki-kaki mereka.

Abu Bakr memecut kudanya, berlari dari rumahnya di al-Sanh, sesampainya ke perkarangan masjid beliau terus masuk ke dalam masjid. Tanpa bercakap sepatah pun dengan orang ramai beliau memasuki bilik Aisyah menuju ke tempat Rasulullah yang sedang berbaring ditutupi dengan kain. Beliau membuka tutupan muka Rasulullah (s.a.w, terus memeluk dan mencium muka Rasulullah sambil menangis dan berkata: "Demi dikaulah ibu ayahku, Allah tidak akan mengenakan kau dua kematian, adapun kematian yang ditulis ke atas mu ini sudah kau hadapinya".

Setelah itu Abu Bakr dan Umar keluar menemui orang ramai, di mana Abu Bakr berkata: "Wahai Umar sila duduk" Namun Umar enggan untuk duduk. Orang ramai pun melingkungi Abu Bakr dan membiarkan Umar di situ. Abu Bakr berucap kepada sidang hadirin dengan katanya: "Adapun selepas tahmid dan syukur maka ingin ku menyebut di sini, sesiapa di antara kamu yang menyembah Muhammad sesungguhnya Muhammad telah mati dan sesiapa yang menyembah Allah maka sesungguhnya Allah itu hidup dan tidak akan mati ".

Kemudian beliau membaca ayat Allah: "Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul, sesungguhnya telah berlalu sebelumnya beberapa orang Rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (yakni murtad). Maka sesiapa yang berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudarat kepada Allah sedikit pun, dan Allah akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur". (ali-Imran : 144)

Kata Ibn Abas: Demi Allah, di masa itu manusia ramai bagaikan tidak mengetahui bahawa Allah telahpun menurunkan ayat ini kecuali setelah Abu Bakr membacanya, dengan itu orang ramai pun menerima dan membacanya. Kata Ibn al-Musaiyab: Umar telah menyebut: "Demi Allah, sebaik sahaja aku terdengar apa yang diunggapkan oleh Abu Bakr itu aku terasa kakiku sudah tidak berdaya lagi untuk berdiri, memanglah aku terus terhumban ke tanah sebaik sahaja mendengar apa yang dibaca oleh Abu Bakr itu, kerana aku sudah dipastikan dengan kewafatan Rasulullah".

Aku menyedari bahawa aku jauh ketinggalan dalam mencintai baginda. Pengorbanan yang ku lakukan belum cukup untuk membuktikan cintaku pada baginda. Ya Rasulullah,
aku mengaku bahawa aku mencintaimu,
tapi di mana bukti yang aku letakkan?

Ya Rasulullah,
aku mengaku bahawa aku mencintaimu,
tapi aku masih lagi melakukan noda dosa.

Ya Rasulullah,
aku mengaku bahawa aku mencintaimu,
tapi setitis air mata pun belum pernah aku curahkan demi mu.

Ya Rasulullah,
aku mengaku bahawa aku mencintaimu,
selawat kepadamu dan sunnah-sunnahmu amat kedekut aku lakukan demi mu.

Wahai anak muda!
Kekasih yang sebenar adalah kekasih yang sanggup mencederakan diri demi orang yang dikasihinya.
Wahai anak muda!
Kekasih yang sebenar adalah kekasih yang menangis kerana rindu kepada kekasihnya.
Wahai anak muda!
Kekasih yang sebenar adalah kekasih yang menyebabkanmu tidak dapat menerima hakikat kehilangannya.

Sedarlah, semua itu tidak ada pada cinta manusia biasa melainkan pada Rasulullah SAW. Usah menagih cinta manusia sedangkan cinta Rasulullah masih tidak 'settle'. Cinta yang sejati hanya untuk Rasulullah, Baginda lah orang yang memberi syafaat pada hari Kiamat, baginda lah orang yang meyebut umatnya ketika saat dekat wafatnya. Bukan kekasih manusia biasa!

2 hari kemudian, aku mendapat SMS daripada Samsuddin:

" Assalamualaikum, Aqif, terima kasih kerana menjemput ana ke program enta. Disebabkan program ni ana telah faham hakikat cinta sebenar kepada siapa kita tujukan selayaknya. Ana telah menjumpai 'turning point' untuk ana kembali ke matlamat hidup sebenarnya... Allohumma solli 'ala Muhammad "

"Alhamdulillah, setinggu kesyukuran aku panjatkan kepada-Mu ya Allah, moga hidayah dan bantuan-Mu sentiasa beriringan dengan usaha dakwah ini ", bisik hatiku kesyukuran. Aku berharap akan ramai lagi yang sedar akan hakikat ini.


Ya Rasulullah,
lemah lembutmu, tawadhukmu, zuhudmu, kasih sayangmu, budi pekertimu, bahkan seluruh jiwa ragamu membuat hatiku rindu padamu.

Ya Allah, aku jatuh hati!
pada Rasulullah!

Hadis Rasulullah SAW:
"Sesiapa melihatku dalam mimpi, maka dia benar-benar melihat diriku kerana syaitan tidak dapat menyerupaiku"
Alhamdulillah dimimpikan Rasulullah ketika umurku 8 tahun meskipun tak dapat mengingati wajah baginda secara jelas. Berdoa moga dipertemukan lagi.

Nukilan seorang hamba yang fakir lagi lemah,
Syarif Hidayatullah.
11.55 pagi, 13 Jun 2012 di Institut Hadis Darusunnah, Pahang

No comments:

Post a Comment